Nöje

5 saker att undvika när du flyger

Semestertider innebär ofta flygresor. För dig som snart ska ge dig ut på sommarens äventyr rekommenderar vi att kolla in följande tips på saker som du inte ska göra under flygningen.

Foto: Unsplash

Ska du flyga någonstans i sommar? Här är fem saker som du ska undvika för att göra flygresan till en så behaglig upplevelse som möjligt.

1. Att sova under start och landning

När planet lyfter och landar förändras lufttrycket i kabinen snabbare än det i dina öron – något som du kan motverka genom att gäspa eller tugga på något.

Om du sover vid dessa tillfällen har du ingen möjlighet att jämna ut trycket, vilket kan ge upphov till obehag.

2. Att stänga av fläkten

Att dra på sig covid – eller någon annan sjukdom, för den delen – är knappast en rolig start på semestern. Det finns flera saker du kan göra för att minska risken för att smittas av någon på flyget: välj en fönsterplats, undvik att gå omkring på planet (såvida du inte måste, se punkt 3), och glöm inte handspriten!

Professor Sally Bloomfield från London School of Tropical Medicine and Hygiene tipsar om att slå på fläkten ovanför dig. På så sätt andas du in luften från fläkten, snarare än luften från de som sitter runt omkring dig.

3. Att sitta stilla

Det låga lufttrycket i kabinen kan ha en negativ effekt på blodcirkulationen och på långa flygresor (4 timmar eller mer) ökar risken för blodproppar i benen, eller så kallad djup ventrombos (DVT).

Därför rekommenderar SOS International att gå omkring en stund varje timme vid långa flygningar. Undvik sömntabletter om du kan – de kan orsaka långa perioder av orörlighet.

Dessutom är att det bra att regelbundet röra fötterna medan man sitter ner. Prova att lyfta tårna med hälarna i golvet, eller att lyfta hälarna med tårna i golvet. Att spänna och slappna av i vadmusklerna och fötterna kan också hjälpa blodcirkulationen.

4. Bära linser

En annan bieffekt av den torra luften i flygplanet är att ögonen ofta blir mer irriterade än vanligt av linser. Ett tips är därför att satsa på glasögon under flygningen.

5. Alkohol och kaffe

Uttorkning är en bidragande faktor till utveckling av blodproppar i benen, därför är alkohol och kaffe inget bra val under flygningen – inte minst eftersom du under flygningen löper en ökad risk för uttorkning på grund av den låga luftfuktigheten i kabinen.

Det bästa du kan göra under flygningen att dricka gott om vatten, då ökar du avsevärt dina chanser att känna dig pigg och fräsch när du når din destination.

Källor: Which, SOS International, A rai of light

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!