Nöje

6 saker du inte visste att du kunde använda bikarbonat till

Visste du att Bikarbonat är ett riktigt mirakelmedel när det kommer till tvätt och städning? Nedan berättar vi hur du gör!

Foto: Freepik/Unsplash

Med bikarbonat kan du bli av med fläckar, dålig lukt, fräscha till mattor och rengöra tvättmaskinen. Det kan alltså användas till så mycket mer än bakning. En annan fördel med bikarbonat är att den är giftfri- och prisvärd. Varför inte göra dig av med alla läskiga rengöringsmedel och istället satsa på mirakelmedlet som du redan har i skafferiet?

Rengöra tvättmaskinen

Rengör både tvättmaskin och torktumlare med hjälp av bikarbonat. Kör en maskin på snabbaste tvättcykeln med bikarbonat istället för tvättmedel, det tar bort smuts och fräschar upp. Gör en lösning med 1 del bikarbonat och 4 delar varmt vatten. Stryk på maskinernas väggar och låt självtorka i 10 minuter. Torka sedan ytorna torra.

Fräscha upp möbler, mattor och sängar

Bikarbonat kan även ta bort gammal och instängd lukt och är fenomenal på att fräscha upp tyger. Det fungerar även till hundkorgen! Häll lite bikarbonat på ytan av tyget, låt verka ca 15 minuter och dammsug sedan bort pulvret.

Ta bort dålig lukt i kläder

Bikarbonat neutraliserar dålig lukt. Tillsätt en halv deciliter bikarbonat med tvättmedlet när du tvättar.

Bli av med röklukt i kläder

Har du problem med röklukt i kläder? Låt kläderna ligga i blöt i en blandning av bikarbonat och vatten innan du tvättar dem.

Få bort svettfläckar

Gör en pasta av bikarbonat och vatten. Gnid in pastan på fläcken och låt verka i en eller två timmar innan du tvättar plagget.

Som sköljmedel

Kläderna blir lika mjuka som av sköljmedel om du istället häller bikarbonat i maskinen (i facket där du vanligtvis häller sköljmedel.) Bikarbonat är dock bättre för både hy och miljö. Häll ca 1 deciliter bikarbonat i sköljmedelsfacket.

Läs även:

Därför ska du alltid slänga in en våtservett i tvättmaskinen.

Så upptäcker du hur smutsig din tvättmaskin faktiskt är.

Därför bör du tvätta med såpa.

Videon när frun tvättar sin mans kuddar har blivit viral.

Här hittar du fler städtips!

Foto: Freepik/Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!